Utiliteitsbouwprognoses tot en met 2020 (raming juni 2018)

In 2017 is de utiliteitsnieuwbouwproductie met circa 12% gegroeid. Vooralsnog zal dit herstel volledig gedragen worden door de marktsector, waar de productie met bijna 22% is gestegen. In de budgetsector is de productie in 2017 verder gekrompen met circa 5%. Vanaf 2018 zullen zowel de marktsector als de budgetsector groeien. Voor 2018 komt de groei in de totale utiliteitsnieuwbouw uit op 8,5%, in 2019 gevolgd door een groei van 4,5% in zowel de markt- als budgetsector.

Op de middellange termijn zwakt de groei weer iets af, mede doordat ook de hoogconjunctuur dan over zijn top heen is. Dat zwakt met name de groei in de marktsector af. De budgetsector zal dan juist weer iets harder gaan groeien, doordat er meer budgettaire ruimte komt om vastgoedinvesteringen te financieren. In het onderwijs draagt de aangekondigde nieuwe normsystematiek hieraan bij, terwijl ook de zorg zal moeten investeren om aan de groeiende zorgvraag te voldoen. Al met al positieve vooruitzichten voor de bouwsector, al lijkt er een wel een productieplafond in zicht te komen.

Abonneren

Bent u nog geen abonnee, maar wilt u wel volledige toegang tot de database? Kies dan voor een BouwKennis Basis abonnement.

Proefabonnement

Wilt u dit artikel lezen, maar heeft u geen abonnement? Ervaar gratis het gemak van de BouwKennis Database en sluit een proefabonnement af. Hiermee krijgt u kosteloos volledige toegang tot twee artikelen uit de Database.