Woningnieuwbouw tot en met 2020 (raming juni 2018)

Kijkend naar de recente ontwikkelingen dan kan er berekend worden wat dit voor de woningbouwproductie in de komende jaren zal betekenen. De toename van de vergunningverlening die in de tweede helft van 2016 ingezet werd, zette in 2017 verder door en resulteerde uiteindelijk in 69.731 verleende bouwvergunningen. Doordat de vergunningverlening in het tweede kwartaal van 2016 tot 45.000 verleende bouwvergunningen op jaarbasis gedaald was, was het lang de verwachting dat dit er in 2017 voor zou zorgen dat de bouwproductie (fors) zou gaan terugvallen. Gedurende de crisis zijn echter veel nieuwbouwprojecten noodgedwongen 'on hold' gezet zijn. Vermoedelijk zijn deze projecten gedurende het aantrekken van de woningmarkt weer in groten getale opnieuw opgestart. Het duurde echter nog pakweg twee jaar voordat al deze woningen ook daadwerkelijk gebouwd en dus opgeleverd konden worden. Vermoedelijk zijn veel van deze projecten, die dus al enkele jaren op de planken lagen, in 2017 opgeleverd. Eerder in deze analyse is daarnaast al gebleken dat de pijplijn in het vierde kwartaal van 2017 wederom verder volgelopen is en dat er momenteel nog grofweg 150.000 nieuwbouwwoningen in aanbouw zijn.

Abonneren

Bent u nog geen abonnee, maar wilt u wel volledige toegang tot de database? Kies dan voor een BouwKennis Basis abonnement.

Proefabonnement

Wilt u dit artikel lezen, maar heeft u geen abonnement? Ervaar gratis het gemak van de BouwKennis Database en sluit een proefabonnement af. Hiermee krijgt u kosteloos volledige toegang tot twee artikelen uit de Database.