Onze visie op: Renovatie en onderhoud

De nieuwbouwmarkt is sterk afhankelijk van de conjunctuur van de economie. Grote bouwprojecten vragen om grote investeringen, welke vaak erg risicovol zijn als het slecht gaat met de economie. De renovatie - en onderhoudsmarkt is echter veel minder gevoelig voor de economische schommelingen. Het zijn namelijk uitgaven die veelal noodzakelijk zijn om het gebouw in de huidige staat te houden. Het niet doen van deze investeringen resulteert uiteindelijk in een waardevermindering. Zo kunnen woningen uiteindelijk onder water komen te staan doordat de waarde van de woning lager is dan het hypotheekbedrag dat geleend is om de woning te kunnen kopen. Bij utiliteitsgebouwen zal een slecht onderhouden pand minder huuropbrengsten genereren en dat zorgt er weer voor dat de boekwaarde van een pand daalt. Uitgaven aan renovatie en onderhoud zijn daarnaast onder andere afhankelijk van de omvang van de gebouwenvoorraad, de ouderdom van gebouwen, de koopkracht, de vastgoedprijsontwikkeling, de geldende hypotheekvoorwaarden, het aantal verhuizingen en mogelijkheden (subsidies, leningen etc.) voor energiebesparing.

Abonneren

Bent u nog geen abonnee, maar wilt u wel volledige toegang tot de database? Kies dan voor een BouwKennis Basis abonnement.

Proefabonnement

Wilt u dit artikel lezen, maar heeft u geen abonnement? Ervaar gratis het gemak van de BouwKennis Database en sluit een proefabonnement af. Hiermee krijgt u kosteloos volledige toegang tot twee artikelen uit de Database.