Onze visie op de utiliteitsnieuwbouwproductie tot en met 2020 (raming juni)

De economie bevindt zich in het stadium van hoogconjunctuur. In 2018 en 2019 zal er sprake zijn van een bijna volledige werkgelegenheid, wat zorgt voor een toenemende vraag naar vastgoed. Bedrijven hebben na de roerige crisisjaren hun bezettingsgraden weer op peil en er is momenteel zelfs sprake van een tekort aan productiemiddelen (arbeid, materialen, bouwgrond). De vastgoedmarkt bevindt zich echter in een overgangssituatie: forse leegstand drukt nog altijd de nieuwbouw en technologische disruptie (e-commerce, flexwerken, robotisering) zorgt voor een verminderde behoefte aan vierkante meters. Nieuwbouw vindt vooral plaats in het kader van veranderende gebruikerswensen en niet vanwege capaciteitsuitbreiding. In 2018 komt de utiliteitsbouwproductie uit op bijna € 3,8 miljard. De groei komt volledig voor rekening van de marktsector, gedragen door de bouw van bedrijfshallen en distributiecentra. De komende jaren groeit de utiliteitsbouw verder tot ongeveer € 4,1 miljard in 2020.

Abonneren

Bent u nog geen abonnee, maar wilt u wel volledige toegang tot de database? Kies dan voor een BouwKennis Basis abonnement.

Proefabonnement

Wilt u dit artikel lezen, maar heeft u geen abonnement? Ervaar gratis het gemak van de BouwKennis Database en sluit een proefabonnement af. Hiermee krijgt u kosteloos volledige toegang tot twee artikelen uit de Database.